Холивудски телевизионни актьори обявиха, че ще се присъединят към продължаващата стачка на сценаристите в най-голямото спиране на индустрията от повече от 60 години, съобщава БиБиСи.

Гилдията на актьорите настоява стрийминг гигантите да се съгласят на по-справедливо разпределение на печалбите и по-добри условия на труд. Около 160 000 души се включват в протестните действия. Това означава, че по-голямата част от американските филмови и телевизионни продукции ще останат на пауза.

Стачката на актьорите започна в полунощ в Лос Анджелис. В петък сутринта сборният пункт е пред централата на Netflix в Калифорния. След това протестиращите ще преминат към Paramount, Warner Bros и Disney.

Синдикатът, официално известен като Гилдията на екранните актьори - Американската федерация на телевизионните и радио артистите, също иска гаранция, че изкуственият интелект (AI) и компютърно генерираните лица и гласове няма да бъдат използвани за заместване на актьори.

Друго изискване на Гилдията на телевизионните актьори към услугите за стрийминг е актьорите да получават по-високо основно заплащане и бонуси от повторения на филми и програми, в които са участвали.

В стачката се включват десетки хиляди актьори, които получават значително по-малко заплащане за второстепенни роли.

Отделно около 11 500 члена на Гилдияна на американските писатели също протестират. Не настояват за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

Това е първата обща стачка на двете гилдии от 1960 г., когато гилдията на актьорите бе водена от бившия американски президент Роналд Рейгън.

Гилдията на режисьорите не участва в стачката.

Групата, представляваща филмовите студиа, Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти, осъди стачните действия.

Оливър Стоун вижда цензура в Холивуд, филми с критики към армията на САЩ и ЦРУ се спирали

Оливър Стоун вижда цензура в Холивуд, филми с критики към армията на САЩ и ЦРУ се спирали

През 1980-те години системата била по-разхлабена