графитиАТА Център за съвременно изкуство е домакин на поредния проект, който наистина демонстрира едно от най-дискутираните типове визуални изкуства – графитите.

Големите цветни графити са явление познато у нас едва от средата на 90-те години. Като неконвенционална форма на градска култура, те имат своите корени в САЩ и Западна Европа. Рисувани анонимно и бързо, тяхното предимство е да бъдат едновременно и публични. Да “хващат окото” със своята лаконичност и експресивност.

За организаторите на “Графити – гласове от улицата” Евгений Иванов и Елисавета Александрова тази изложба е една от проявите в рамките на проект за популяризиране на графитите у нас и на Балканите, по който работят от пролетта на 2002 г. Досега са документирали повече от 500 графита в България, Сърбия и други съседни страни. Тяхното намерение е да отпечатат каталог на най-добрите графити в България и да организират състезание с участието на художници на графити от цялата страна през пролетта на 2003 г.

графитиМоже би на настоящата изложба зададените въпроси ще бъдат повече от отговорите - Какво поражда желанието да грабнеш флакон с червен, черен, жълт, виолетов или друг цвят и да надраскаш близката стена? Мода, визуален отклик на хип-хоп културата, пасивен бунт към обществото, потиснато чувство за вина или стремеж да се покажеш пред приятелите си, израз на усещането от снощното техно-парти? Дали това е нова урбанизирана субкултура или неконвенционално изкуство? – и т.н, и т.н.

Изложбата в АТА център ще представи някои от най-популярните художници на графити в България (SirGo, NTN Crew, NICK и XNRG Crew). Те ще излязат от своята анонимност пренасяйки върху платна графитите от стените.