Ръководителят на археологическите разкопки на Перперикон Николай Овчаров съобщи, че в подножието на средновековната крепост е открит голям християнски некропол от втората половина на 14 век.

Откритието е на археолога Хитко Вачев, изследовател на паметници от късното Средновековие, който от тази година работи в екипа на Овчаров, съобщава БНР. 

При разкопките в подножието на крепостта Вачев е открил 15 гроба, които се оказали част от голям християнски некропол, попадащ в очертанията на селище край крепостните стени.

Изследователите са установили, че в гробовете били погребани мъже, жени и деца с разчленени тела, които вероятно били екзекутирани по време на обсадата на крепостта от войските на турския емир Орхан през 1362 г.

„Проучвам средновековни некрополи от 15 години, но това е най-драматичната и емоционална находка, на която съм попадал", коментира Вачев. По думите му, масовите екзекуции са били предприети от нашествениците, за да сломят съпротивата на защитниците на обсадената крепост.

Според Овчаров новооткритият християнски некропол е поредното доказателство за трагичните събития в Източните Родопи по време на османското нашествие, описани от Антон Дончев във "Време разделно".