Театър „Сълза и смях" ще трябва да се премести от сградата си на ул."Г.С. Раковски" в столицата, ако не сключи договор с ръководството на читалище „Славянска беседа".

От там са поставили безпрецедентен ултиматум на Нов драматичен театър, че ще го извадят принудително от сградата му, ако до 10 януари 2010 г. няма договор за наем.

От читалище „Славянска беседа" искат годишно 360 хиляди лева, т.е. по почти 1000 лева на ден.

Министерството на културата е получило предупредително писмо, в което председателят на читалище „Славянска беседа" Петър Райжеков, бивш актьор от театър „Сълза и смях", посочва, че ако до 10 януари 2010 г. не се сключи договор за наем при едностранно определените от него условия, трупата на „Сълза и смях" ще бъде извадена принудително от сградата, съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов.

 Няма никакъв ултиматум поставян на театър „Сълза и смях", заяви пред news.bg председателят на настоятелството на читалище „Славянска беседа" Петър Райжеков.

 

                          Още...

Само за последните десет години Министерството на културата е инвестирало за ремонт и пълно преустройство над 3 милиона лева. През август тази година са осигурени спешно 50 хиляди лева за поправка на покрива, изгорял след пожар.

Министерството на културата изразява голямата си тревога и безпокойство от факта, че безпрецедентните действия на ръководството на читалище „Славянска беседа" оставя на улицата над 110 изявени български актьори и пет утвърдени частни трупи, които играят на откритата сцена на театър „Сълза и смях".

Читалищата в България са самостоятелни юридически лица, неправителствени организации, регистрирани по Закона за народните читалища и имат собствени органи на управление и контрол.

Министерството на културата има само методически функции да подпомага и насърчава културната дейност на читалищата.
Управлението на собствеността им, какъвто е случаят със сградата на ул. „Г. С. Раковски" № 127, е изцяло следствие от решенията на читалищните настоятелства.