В Софийската градска галерия се открива юбилейната изложба на Васка Попова-Баларева по случай 110 години от рождението й.

Събитието е част от инициативата на СГХГ да показва на своите посетители творчеството на български художници, които макар и намерили място в историята на българското изобразително изкуство остават далеч от „светлините на прожекторите", посочват от там.

Васка Попова-Баларева е от онзи тип художници, които избягват да присъстват шумно в творческите среди в периода от 30-те до 70-те години на миналия век.

В експозицията са представени много и разнообразни като живописна техника портрети. Сред тях се откроява и една интересна група от образите на тенора Стефан Македонски, композитора Любомир Пипков, художниците Кирил Петров и Рафаел Михайлов, пoeтесата Елисавета Багряна - всички те, приятели на художничката.

В експозицията са подредени и натюрморти, пейзажи, графики, както и различни нейни проекти от областта на приложните изкуства.

В изложбата участват творби от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национална художествена галерия, Художествена галерия „Борис Денев" - Велико Търново, Художествена галерия „Петко Задгорски" - Бургас, Художествена галерия „Елена Карамихайлова" - Шумен, Художествена галерия - Русе, Ателие-колекция „Светлин Русев" - София, Национален музей „Земята и хората" - София, Държавен музикален и балетен център - София, както и от множество частни колекции.

Изложбата може да бъде видяна до 6 април.

Васка Попова-Баларева е родена в град Русе на 7 април 1902 г. Тя израства в семейството на майка-художник и музикант. Любовта към изкуството я отвежда в Художествената академия в София, където постъпва в класа по живопис на проф. Цено Тодоров.

Под наставничеството на проф. Никола Маринов тя овладява изобразителния език на цветовете и се дипломира през 1927 г. Две години по-късно след конкурсен изпит е приета да специализира в Художествената академия в Рим. Там художничката се запознава в детайли и с техниките за художествена обработка на кожа. След завръщането си в страната се налага като пионер в тази област.

През 1933 г. се омъжва за генерал Христо Баларев, с когото имат един син.

След заболяване Васка Попова-Баларева умира на 3 август 1979 г. в София.