Постановката „Хамлет" на Народния театър „Иван Вазов" беше отличена с четири приза „Аскеер" на церемонията по връчването на театралните награди тази вечер в театър „Бълтарска армия".

На спектакъла бяха присъдени статуеки „Аскеер" за най-добро представление и за режисура на Явор Гърдев. Изпълнителят на ролята на  Хамлет - Леонид Йовчев, беше удостоен с отличието за водеща мъжка роля. Екипът, подготвил сценографията, в лицето на Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов и Венелин Шурелов също беше отличен в своята категория.

Наградата за водеща женска роля отиде при Илка Зафирова за ролята на Елизабет Лоу в „Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел, постановка на  Зорница София в Малък градски театър „Зад канала".

Почетен „Аскеер" за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство беше връчен на проф. Александър Шурбанов за превода на четирите високи трагедии на Шекспир - "Хамлет", „Отело", „Крал Лир" и „Макбет".

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство получи актрисата Емилия Радева, която емоционално сподели пред театралната общност, събрана м залата,  вълнението то си от всички години, прекарани на сцената.
„Това е сцената на която остарях!" - напомни Емилия Радева.

Наградата за изгряваща звезда отиде при Димитър Живков.

За поддържаща мъжка роля беше отличен Атанас Атанасов за ролята на Труман в „Хората от Оз" на Театър 199, а за поддържаща женска роля - Станка Калчева за ролята на Корделия Егерман в „Часът на вълците" на Младежкия театър.

„Аскеер" за костюмография получи Юлиян Табаков за „Идиот 2012" на Народния театър.
За театрална музика - Антоний Дончев за „Ричард ІІІ", също постановка на Народния театър „Иван Вазов".

Отличието за съвременна българска драматургия отиде при Елена Алексиева за „Терапевтът". Спектакълът се играе в Народния театър.

Театралната общност почете паметта на Младен Киселов, Георги Калоянчев и  Чочо Попйорданов, които ни напуснаха наскоро. Публиката посрещна с аплодисменти и ставане на крака подбраните кадри от техни спектакли и церемонии от предишни издания на наградите „Аскеер", в които те са били отличавани.

Трогателният спектакъл завърши с химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени".