14-минутната дигитална визуализация със заглавие „Десети век. Царският дворец във Велики Преслав. Площадът с фиалата" показва южния район на дворцовия комплекс във втората българска столица. В компютърната 3D възстановка оживява блясъкът и величието на старопрестолния Преслав.

Филмът ще бъде преведен на английски, немски и френски език. Така по света ще може да се види великолепието на Симеоновата столица, която е съперничела по блясък на Константинопол.
Документално студио от Холивуд вече е проявило желание да купи 3D филма за Преслав.

Площадът с фиалата е уникален, защото няма аналог в средновековната българска архитектура. В центъра му е било разположено водното огледало, изработено от фин мрамор и варовик. Пространството се дооформяло от изящни каменни сгради, сред които и малка църква. Днес са останали само руините, но дигиталната визуализация на двама ученици от природоматематическата гимназия в Шумен ни връща във времето назад.

"Мисля, че проектът е много вълнуващ, в България все още не се е случвало и наистина се радвам, че такива неща се случват в България и се надявам в бъдеще да има още такива проекти", посочи Николай Панайотов от клуб по виртуална археология към ПМГ „Н. Попович" - Шумен, цитиран от БНТ.

"С тази разработка завършва един цялостен цикъл от проучването, съхранението, научните публикации и популяризирането на един от най-ефектните паметници на средновековната архитектура", каза от своя страна археологът ст.н.с. Стойчо Бонев.