Филмовият продуцент Борислав Чучков определи като "несериозни" икономическите мерки, които предприе държавата в областта на културата, след като секторът е един от най-засегнатите заради епидемията от новия коронавирус.

В интервю за БГНЕС той призова управляващите да погледнат какво се прави в останалите европейски държави в тази сфера.

Чучков изтъкна, че най-много го възмущават новини като тази за съкратен персонал в общинските театри.

"Подобни неща не могат в момента да се случват. Малките фирми някак си удържаме. На нас също ни се наложи да съкратим няколко души, не ни е възможно целия екип да запазим, но голямата част от него го поддържаме. Ако държавата и общините не могат един театър в провинцията да задържат, за какво говорим тогава", пита Чучков.

"Нашият филм "18% сиво" още беше в дистрибуция, когато влязоха мерките. Всички тези филми си прекратиха Box Office-а и няма да могат да си го възстановят. Дистрибуторските фирми и киносалоните поемат удара на първа линия. След тази поредна криза аз очаквам всички бюджети да бъдат намалени. Не мога точно да прогнозирам, но най-вероятно това ще доведе до спад на качеството. Тук не говоря само за кино, а и за телевизия, реклами и други. Дано не съм прав", допълни още той.

"Парите, които въобще се отделят за култура - и преди криза, и след криза са унизително малко, нека си го кажем в прав текст. Бюджетът на Министерството на културата е обиден за една европейска държава, не съм първият, който го казва, чували сте го 100 пъти. Държави, които не са в ЕС и са много по-малки от нас, разполагат с далеч по-големи бюджети за култура", коментира още Борислав Чучков.

"Всички проекти в киното са спрени и това се отразява много лошо на хиляди хора по веригата. В една наша филмова продукция обикновено са заети около 200-300 души. Всички тези хора в момента са без работа и това за съжаление, както изглежда, може би ще продължи дълго време", коментира той състоянието на сектора заради разпространението на коронавируса.

Според Борислав Чучков епидемията няма да намали драстично бройката на българските продукции през настоящата година.

"Филми продължават да се подготвят. Не мисля, че България тази година ще произведе по-малко филми, отколкото миналата година. Те са планирани. Наложи се да спрат и да отложат снимките, но ще продължат, надявам се", отбеляза той.