В средновековната крепост Трапезица във Велико Търново се създава интерактивен музей за историята на столичния Търновград и Второто българско царство, предаде БНР.

Новият музей се помещава в построената на Трапезица сграда за археологическа база.

"Това е интерактивен музей или по-скоро музей за съвременна интерпретация на културно-историческото наследство, което значи в това малко пространство да бъдат показани колкото се може повече неща за Второто българско царство. Това е направено чрез проектори, тъчскрин стени, има направен един 3D макет на хълма. И, за да не се губи тази носталгична представа за музей, има витрини, в които ще бъдат поставени артефакти, намерени на Трапезица." - поясни заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

Предвижда се музеят да бъде открит през септември. Той се създава в рамките на проект за социализация на Трапезица, финансиран с близо 3 милиона лева от азербайджанската фондация "Гайдар Алиев".

По проекта вече са реставрирани част от северната крепостна стена и останките от три средновековни църкви.

Изградена е близо един километър алейна мрежа - от археологическите обекти до панорамния асансьор, който ще изкачва туристите в крепостта.