Фиона Банър От днес посетителите на лондонската галерия Тейт имат възможността да видят творбите на четиримата художници, които достигнаха до заключителния етап в борбата за престижната премия “Търнър”.

Претендентите за арт-слава и чека от 20 хил. лири са Фиона Банър, Лиъм Хилик, Кит Тайсън и Катрин Яс, съобщава newsru.

Премията Търнър се слави с това, че много често нейните притежатели предлагат на публиката доста противоречиви и дискусионни творби, което всъщност е и основната цел на журито – съвременното британско изкуство да бъде активно обсъждано в обществото.

Би Би Си коментира, че традиционната изложба, предшестваща церемонията по награждаването, има репутацията на едно от най-очкваните събития в Лондон.

Една от тазгодишните номинирани творби предизвиква особено внимание сред критика и публика. На платното с ярко розов текст Фиона Банър е описала сюжета на порнографски филм. Макар да е невъзможно да се прочете всичко, все пак това, което попада в зрителното поле, предизвиква неименуемо смущение.

ТейтХудожничката, която през 1997 г. стана известна с работата си “На нас”, посветена на войната във Виетнам, твърди, че е искала да покаже чрез новата си картина невинността и чистотата на езика.

Следващата претендентка за “Търнър” Катрин Яс работи основно фотография и видео. Тя представя снимки, правени от въртолет или с помощта на подемен строителен кран. Тя е номинирана за фотоси, привличащи с яркостта си, снимани по време на пътуване през Индия.

Лиъм Хилик е сътворил инсталация от плексиглас, алуминии и дърво. Работите му са представени едновременно в галериите “Тейт” и Whitechapel.

Тейт Четвъртият номиниран Кит Тайсън представя в изложбата различни работи, от скулптура до цели стени, нашарени в най-различни цветове. Една от инсталациите описва огромно количество компютри, за чието присъствие зрителят може да разбере единствено по шума на вентилаторите им и по мъничко червено трепкащо пламъче в черно съндъче.

Директорът на музея “Тейт” сър Никълъс Сирот е председател на журито. Условието на конкурса изисква участниците да са британски граждани, не по възрастни от 50 години. Името на победителя ще стане известно след месец, а церемонията по награждаването е определена за 8 декември.

Миналата година премията Търнър беше присъдена на Мартин Крид за работата му “Светлината се включва и изключва”, която представлява светваща и изгасваща крушка, провесена в една пуста галерия.