Въпреки слуховете, че Лайбах няма да дойдат поради заболяване на един от членовете, въпреки отложената през деня пресконференция, въпреки закъснелия с един ден концерт в Румъния, въпреки НЕ (съдействието) от страна на организаторите от DS Music и въпреки задръстванията и шофьора на  автобус 280, който ни подгря с поп-фолк по пътя към залата, аз бях там...с билет от 30 лева (назаем) но все пак там.

Залата, както и на предния лайф на групата беше "Христо Ботев", часът пак беше 20.00,...но концертът беше различен - като всяко нещо, което правят бащите на словенския пропаганда индъстриъл.

По изрично желание на хедлайнерите подгряваща група нямаше, a и кой ли би се наел да да го направи.

Половин час преди същинската част на събитието камерната публика, състояща се за съжаление от не повече от 1 000 - 1 200 човека, беше подгрявана с познати от близкото ни минало химни, посткомунистически и русофилски мелодии и военни маршове, напомнящи ни за времена, които не са чак толкова далечни, колкото ни се иска и показващи, че всъщност Лайбах са рожби на този комунистически - източно европейски период, от историята на всички нас.

Кулминацията на интрото бе неочаквана както за мен самия, така и за цялата публика - и това беше химнът на България - „Горда Стара Планина", който накара публиката да избухне и аплодира.

Светлините изгаснаха и под звуците на  „America" от новият албум „Volk" Лайбах започнаха своя втори спектакъл на българска земя.

Без никакъв контакт с публиката, без реплики от рода на „Много ни харесва да сме тук" или „Вие сте най-добрата публика", словенските машини на източноевропейската пропаганда, подпомогнати от два големи екрана на сцената, направиха шоу, което е трудно да се разкаже.

Концертът се състоя от две условни части, първата от която беше представянето на „Volk" с 14-те си нови композиции с имена изцяло посветени на отделни държави, антиглобализма и фалшивите пророци, както и на проблемите произтичащи от тях.

Мултимедията бе страхотна и невероятно допълваше музиката на групата и макар, че на екраните не се появи нето една човешка фигура, символите говореха сами по себе си.

Песни като „America" с части от американския химн, усмиваща „нацията от глупци", „правителство гладно за петрол и световно господство", слабости, тероризъм и гнила капиталистическа същност.
В същото време екраните показваха американското знаме с различни символики, които бяха доста добре подбрани и разбрани от публиката.

Песен като"Yisrā'el", посветена на нестихващия от години конфликт в Светите земи на Близкия Изток и борбата на две различни нации да притежават части от светия Зайън, картини как два свети ангели с една и съща цел се дърпат в различни посоки.

Песен като „Vaticanae", на чиито фон се сменяха католически и източноправославни символи, показващ „светата" църква като един от най големите диктатори в света.

Кулминацията за мен дойде когато зазвуча парчето „Rossiya" (мой фаворит от „Volk"), в което Русия, или по-скоро СССР, беше показана като бившия господар на Източна Европа, картини с картатa на Европа се сменяха, течаха имена на градове и отново скритата символика на Лайбах показваща Източна Европа в червено - минало, от която тя още не може да се отърси.

Новите песни с имена - „Germania", "America", "Anglia", „Rossiya", "Francia", "Italia", "España", " Yisrā'el, "Türkiye", "Zhōnghuá", "Nippon", "Slovania", "Vaticanae",  със символиката на картини и текстове изградиха един скрит смисъл и подсъзнателно въздействие на целия този спектакъл, които трудно могат да се опишат.

Втората част на концерта беше оставен за по-добре познатите ни парчета от старите албуми.

Песни като "Danz mit Laibach" и „War" бяха изпълнени със строгостта и студеното звучене на по-старите им проекти.

Лайбах отново не изневериха на себе си и на сцената бяха поканени двете неизменни девойки с униформи и барабани, които съпътстват групата на всичките им турнета и са като запазена марка за словенците.

Много може да се изпише за Лайбах и снощния им концерт, но поговорката „око да види, ръка да пипне" важи с пълна сила.

Който е пропуснал спектакъла, може да види датите на европейското им турне тук и да ги догони - нали вече сме част от „Обединена" Европа, която след снощната пропаганда, не съм сигурен дали е толкова обединена, колкото ви се иска.

Благодарим Ви,  Лайбах!