Хагенс Скандалният немски учен и художник авангардист Гюнтер фон Хагенс ще застане пред Кирковския районен съд в Новосибирск в качеството си на свидетел.

Обвиняем е началникът на Новосибирската областна съдебна медицина Владимир Новоселов. Следствието смята, че Новоселов е замесен в незаконното транспортиране преди две години на 56 трупа и 400 препарата с главен мозък от Новосибирск в частния Институт по пластинации в Хайделберг, ръководен от Хагенс.

Фон Хагенс е известен повече със своите експозиции, представящи фигури, за чиято изработка са използвани човешки трупове или техни съставни части. В случая обаче от конкретната “пратка” трябвало да бъде изготвен анатомичен материал за обучение на студенти и след това върнат обратно в Новосибирск.

ШахматистътОбластната прокуратура установява, че това деяние попада под силата на федералния Закон за погребенията и погребалното дело, съгласно който, тялото може да бъде използвано за научна работа, едва след съгласието на неговите близки. А в този случай осем от умрелите имали роднини, които вече водят дела срещу транспортирането на близките им в Германия.

Характерното за всички изложби на професор Хагенс е това, че те са съпровождани от скандали. Експонатите на авангардиста представляват тела, които са преминали първоначално през метода на пластинацията, открит от Хагенс през 1977 г. Този процес включва накисване на телата във формалдехиден разтвор, последвано от замразяване и размразяване. Процесът завършва с отделянето на мазнините и течностите от телата и замяната им с пластично вещество.

Кон и ездач Първата си изложба от мъртви тела Хагенс показа през февруари, а две години по-рано той демонстрира в Германия проекта си “Кон и ездач”, включващ истниски мумифициран кон.

Експозицията “Светът на телата”, показана във Великобритания, бе наречена от критиката сензационна. Против нея обаче се обявиха семействата на починали, чиито крайници били ампутирани без съгласие и откраднати.

Според проф. Хагенс неговата работа имала както образователно значение, така и художествена стойност.