Община Каварна дължи над 100 хиляди лева за авторски права, обявиха от Музикаутор.

Композиторите и текстописците на репертоара на над 20 световно известни метъл групи, изявили се на различни музикални прояви в Каварна, са ощетени с тази сума, след като за последните четири години община Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с дружеството, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори.

Дължимата сума за авторски права е акумулирана както от периодичните безплатни концерти в морския град, така и от последните две издания на Каварна рок фест, провели се през 2009 и 2010 г.

Общината е организатор на ежегодните концерти за July Morning на Камен бряг с участието на John Lawton, всички новогодишни музикални прояви в града, с участието на Ronnie James Dio, норвежкия рокаджия Jоrn Lande, всички концерти по случай празника на Каварна - 6 май, на които са участвали изпълнители като Glenn Hughes от Deep Purple, както и изявите на Apocalyptica и Emir Kosturiza & The No Smoking Orchestra.

Дължимата сума за авторски права за всички песни изпълнявани на тези концерти е над 50 хиляди лева.

Само за последните две издания на Каварна рок фест пък общината дължи още над 50 хиляди лева за авторски права. Отчисленията за тазгодишният фестивал, провел се между 23 и 25 юли, в който взеха участие 13 групи, сред които Tarja Turunen, Doro, Sodom и Accept, се равняват на над 20 хиляди лева.

Авторите на песните, изпълнявани на миналогодишното издание на феста, в който участваха седем метъл величия, сред които Scorpions, Motley Crue и Dream Theatre, са ощетени с над 30 хиляди лева.

На всички тези прояви са изпълнявани песни, които са част от репертоара на Музикаутор и чиито автори не са само самите изпълнители.

Емблематичната за събитието на Камен бряг песен „July Morning" например, не е написанa от John Lawton, който я изпълнява.

За всички трябва да е ясно, че много често няма съвпадение между изпълнител и автор и че възнаграждението, което изпълнителят получава като такъв, не е възнаграждение за автора. А тези, които са само автори, могат да получат парите си само чрез Музикаутор и за нас е недопустимо толкова масови прояви, станали знакови за България, да продължават да се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), коментира Магдалина Тодорова, Изпълнителен директор на Музикаутор.

По думите й, въпреки непрестанните писма, телефонни обаждания и визити компанията не среща разбиране от страна на управата в Каварна, а чуждестранните дружества непрекъснато правят запитвания за дължимите суми.

Като последна мярка за легализирането на концертите от Музикаутор са изпратили нотариална покана до община Каварна със срок до 2 август 2010 г. да бъде подписан договор за уреждане на авторските права на всички събития, на които общината е организатор или съорганизатор.

Съобщава се също така, че от Болкан Ентертейнмент вече са изплатили дължимите отчисления за провелия се през юни концерт на рок легендите AC/DC, както и за метал фестивала Sonisphere, на който участваха величията Металика и Rammstein.

Дружеството е в активни преговори и с организаторите на Park Live Fest 2010, състоял се през юни с участието на международните звезди Gotan Project и Morcheeba.

Организаторите на предстоящия през месец август Spirit of Burgas също са подписали договор с Музикаутор, като дължимите суми ще бъдат изплатени след провеждането на концертите.