Ваят от пясък емблематични актьори и герои от известни филми на русенския кей, съобщи Русе нюз. От 9 до 20 юни десетима скулптори от различни страни ще творят на брега на река Дунав на темата "Кино", свързана с първата кинопрожекция в България, състояла се в Русе  на 27 февруари 1897 година в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица „Княжеска" в Русе. .

Първият Международен фестивал на пясъчни скулптури в Русе се организира от общината и общинска Фондация "Русе - град на свободния дух". В него ще участват скулпторите Инес Уланде от Латвия, Донатас Моцкус от Литва, Кацухико Чаен от Япония, Иля Филимонцев от Русия, Якуб Зимачек от Чехия и българите Огнян Читаков от Асеновград, Рашо Митев от Смолян и русенеца Даниел Кънчев.

Към тях ще се присъединят украинците Руслан Коровков и Ирина Тафлевска, които са бесарабски българки и консултанти на фестивала. Някои от авторите вече са познати на русенската публика от участието си в други два новаторски фестивала - на ледените фигури и на дървените пластики.

По време на фестивала ще бъдат направени общо 10 скулптури, всяка с височина 2 м и основа с размер 3х3м, съобщи БГНЕС. За изработката са осигурени близо 620 тона, докарани с 40 камиона.

Всеки артист е избрал различни образи според предпочитанията си - Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Прометей, Тарас Булба, японски самурай от филм на Акира Куросава, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън, Черна котка, Българан, Спайдърмен.

С особен интерес се очаква работата на японеца Кацухико Чаен, който е наричан световен шампион по пясъчно скулптиране и е собственик на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури. В рамките на събитието ще има и съпътстваща програма с концерти, огнено шоу и прожекции на филми на открито край Дунава.

Международният фестивал на пясъчни скулптури, който официално се открива тази вечер, ще има състезателен характер. Победителят ще стане известен на 14 юни, а самите фигури ще останат на кея до есента.