експедиция Нов обреден тракийски храм разкопават археолозите край с. Старосел – Пловдивско. Новият обект се намира в местността Манастира, недалеч от гробницата на Ситалк на Четиньова могила, съобщиха за Демокрит членове на екипа на ст.н.с. д-р Георги Китов.

Официално научно съобщение все още не е направено. Археолозите се опасяват от нови набези на иманяри и не разрешават да се снимa в района.

Новият храм на траките се състои от централно помещение, преддверие и декоративна колонада.

Части от подобни колони са намирани в частни дворове в Старосел, раказват археолозите. Хората от край време са ги използвали за валяци за вършитба на жито.

В преддверието е намерен скелет на кон без глава.

Само преди седмица News.bg съобщи за откриването на шестия поред храм в “Долината на владетелите край Казанлък”. Храмът под Недкова могила в местността Орешака е от V век преди Христа. Китов предполага, че вътре е погребан тракийски владетел.

Входът на светилището е широк 1,60 метра. Укрепен е с прецизно обработени варовикови колони, които са украсени с орнаменти, известни като "вълчи зъби".

Китов-експедиция В началото на август екипът на Китов откри друг храм от IV – V век преди Христа. От иманярската дупка, за един месец усилено копаене, се разкри тракийски храм, невиждан до сега, разказваха археолозите пред медиите.

Тогава учените бяха изненадани да намерят колонада. Те определяха стила като дорийски, но не можеха да сравнят храма с нищо открито до тогава.

Ето че сега, край местността Манастира разкриват нов пищен храм, богато украсен с колонада.

Екипът на Георги Китов продължава разкопките, въпреки трудностите и интригите, които не са от вчера и не са само с балкански източник.

Така например, преди година “сумата $ 30 000 наистина бе близо до екипа на Китов, когато кандидатстваше за източноевропейската награда, но накрая бе предпочетен полски проект за опазване на белите щъркели”, разкри същият материал във в. “Сега”. Журито по принцип давало “приоритет на екологични проекти и поради това Старосел се размина с големите пари, независимо от сензационността на откритието”.

Георги Китов разказва как е започнало всичко:
“В края на 1999 г. едно анонимно писмо съобщи, че край Старосел иманяри разкопават представителна тракийска гробница...На 4 март 2000 г. отидох в Старосел и не можех да повярвам на очите си. Под купища ломени и обработени камъни в ивица, широка 10-тина и дълга около 30 метра, “прозираше” грандиозно архитектурно съоръжение, което надхвърляше най-смелите мечти на археолога”.

В храма на Ситалк се изпълнявали религиозни церемонии, най-вероятно свързани с култа към великата богиня-майка, към нейния син Слънцето, и Орфей, предполага Китов.

На стотина крачки от храма се издига и досега причудливо каменно образувание, разказва в материали за туристи и журналисти археологът.
старосел Виждат се няколко щръкнали нагоре скали, които наподобяват фалос – символ в древността на здраве и плодородие.

Китов предполага, че край скалата в средата на IV-тото хилядолетие е погребан владетел. Подобно на Ситалк и той бил последовател и почитател на Орфей. Тялото му било разкъсано ритуално на три части и погребано в района нa свещената скала.

Проф. Александър Фол:
“Всяка от могилите е в съотношение с другите до степен да се вписва в предполагаем цялостен семантичен ред. Това твърдение може да се стори свръхинтерпретационно усилие, но все пак не може да се спи спокойно след успешните разкопки на Г. Китов през последните години. (“Тракийският Дионис”, книга втора, стр. 227)