Проф. Николай Овчаров представи новите находки, открити при разкопки на Перперикон този сезон. Разкопките са завършили преди 10 дни, каза археологът на пресконференция в БТА.

Основните находки са около новия езически храм в олтара на Дионис от 3-4 в. от края на бронзовата епоха. Той е запазен уникално до 3 м височина, бил е преустроен, по-късно става склад с делви, а през 13-14 в. е преустроен в жилище, тъй като са се виждали само стените, обясни Овчаров.

Археолозите са впечатлени, че храмът е бил за правене на свещено вино, което се доказва от откритите интересни вани, тържествения вход с басейн, където хората са измивали ритуално ръцете. Николай Овчаров изтъкна, че правенето на свещено вино е култов процес при траките.

За най-уникална археологът смята откритата единствената по рода си сребърна камбана, предпазваща новооткрития езически храм от зли сили. Интересните находки са от различни периоди, първо в горното ниво, като сред тях са монети на Валентиан I от втората половина на 4 век, кръстчета и други, всички от 13-14 век.

Община Кърджали поема управлението на Перперикон

Община Кърджали поема управлението на Перперикон

За срок от 10 години

Под тях има находки от втората половина на 4 век, на границата между християнството и езичеството. Там е открита камбаната, висока 8 см и тежаща повече от 300 грама. Целта й била да прогонва злите сили. Там са открити и великолепни творения от бронз като лъв и Бог, които са имали фалостични форми, а на тях закачени камбани.

Такива са открити и пред портите на Прометей, когато вулканът Везувий е избухнал, сравни археологът. Овчаров е категоричен, че става дума за сакрално пространство. Според него, целият южен квартал на Перперикон е служил изцяло за култови цели.

В заключение проф. Овчаров припомни, че тази година археологическите разкопки са били пред провал заради спиране на държавното финансиране и благодари на община Кърджали, че е осигурила финансирането.

Догодина Овчаров предвижда цялостна работа през лятото и очаква след около 4-5 години да се открие целият храм Перперикон.