ШнайдерВ Евро-Българския център режисьорът и куратор на културен обмен Михаел Щааб предстява чрез своята лекция проекта МЪРТВИЯТ ДОМ У Р на Грегор Шнайдер. Този проект печели голямата награда на биеналето Венеция’2001 за национално участие на Германия.

През 1985 завършилият Художествените Академии в Дюселдорф, Мюнстер и Хамбург Грегор Шнайдер започва да променя къщата си в Рейд, долен Рейн. От тогава той се занимава със създаването на тази “първична” къща на Унтерхайдер Щрасе.

Домът У РЩнайдер издига стени пред вече съществуващите като ги прави съвършено еднакви. Често поставя зад стените звукоизолиращи материали, например оловни плочи, и след това ги покрива с мазилка. Така с всеки положен слой стаите стават все по-малки, а пропорциите им се променят.

Подтискащата атмосфера се усеща все по-силно, без да става ясно какво точно я поражда. В резултат на това преустройство на къщата, оригиналният Домът У Рархитектурен план вече не може да бъде възстановен. Една от стаите се върти незабележимо около оста си. В други има по няколко прозореца, изградени един зад друг и лампи, поставени между стъклата, за да имитират естественото осветление.

След завършването на промените Шнайдер прави снимки и видеозапис на къщата. Когато започва да излага произведенията си, той реконструира залите в галерията подобно на стаите в къщата си. От 1994 г насам Грегор Домът У РШнайдер разрушава цели стаи в дома си, тухла по тухла, и ги построява отново, като ги превръща в музеи и галерии. Така той пресъздава атмосферата на собствения си дом в контекста на изложбеното пространство.

Сред известните проекти на Шнайдер са и построяването на няколко тотално изолирани пространста – на мъртвото пространство и на гостната.