Четенето е живот, заяви поетът и певец Михаил Белчев. Директорът на Столичната библиотека връчи наградите на победителите в конкурса за есе "Стената", организиран по проект "Среща на културите между редовете" на Европейската комисия с подкрепата на Столична община. В него взеха участие над 120 ученици от цялата страна, съобщава БГНЕС.

Детският ми отдел е толкова инициативен и такива невероятни професионалисти работят там. Това са хора, които си обичат работата, сподели Белчев. Той допълни, че истински съжалява, че липсват достатъчно средства за ремонт на отдела, за който посочи, че иска да го направи „като слънце".

Въпреки това Белчев е уверен, че ще осъществи ремонта, докато е на поста директор на Столичната библиотека.

Не може под този детски отдел да бъде Американският център, който свети, а горе - българската книга и българските деца да се спъват в пода, призна той.

Няма достатъчно пари за книги, но ние намираме начин да комбинираме така нещата, че да можем да получаваме нови, изтъкна Михаил Белчев. Той допълни, че някои от издателствата все пак изпращат безплатни копия от своите книги в библиотеката.

Днес Михаил Белчев е убеден, че идва новото поколение интелектуалци и младите творци, изпратили своите есета за конкурса, доказват този факт.

Това, което прочетох, ми даде сила и мотивация да твърдя, че тези деца умеят да пишат и не подхождат с клишета. Те имат образно мислене и умеят да виждат стените и в себе си и около себе си. Много малко от тях посягат към термини, които не им подхождат на писалката. Това, което видяхме, в повечето случаи е едно умение да се пише литература, коментира поетът. Допълни още, че е изненадан от децата, участвали в конкурса.

Те показват отсега, че са едни много достойни българи и знаят какво искат в мечтите си, в поезията си, в работата си, каза още Михаил Белчев.