Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи обединиха силите си, за да започнат да попълват белите петна от българското културно наследство. Уникална римска златна огърлица от 3 век, както и ръкопис от 19 век на български книжовник се върнаха у дома си в културното министерство, след усилията на ДАНС и прокуратурата.

Ръкописът - Дамаскин, представлява книга от общо 128 листа, която съдържа 29 слова за различни светци и е украсен с 26 цветни миниатюри. Дамаскинът е написан и изографисан от един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка - даскал Тодор, работил през първата половина на 19 век основно в Пирдоп.

Ръкописът е бил обект на трафик и незаконен износ, който обаче българската държава и спецслужбите са успели да спасят от продажба в Лондон.

Античната огърлица, която представлява римско злато от 3 век, е изработена от школата на източните римски провинции. Културната ценност обаче е попаднала незаконно в ръцете на иманяри, но ДАНС и вътрешното министерство са успели да я спасят.

„От днес нататък вие и цялата нация ще бъдете по-наясно, че в Министерство на културата не се разнасят някакви папки, а има доказателства за това, че нашата работа дава плодове", се похвали министърът на културата Петър Стоянович.

Лично той застана зад двете върнати културни ценности в Министерство на културата, където се зарече, че културното министерство ще продължи да се бори срещу трафика на ценности и иманярството.

Министър Стоянович загатна и идеята за създаване на т.нар. „културна полиция", но се поправи веднага с името - „полиция по въпросите за културата". Именно това, по думите на министъра на културата, е една от целите, които си е поставило министерството.

Вече има създадена междуведомствена работна група между Министерство на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата, която да проучи подробно и създаде именно такава полиция, която да опазва културното наследство на страната ни.

На представянето на двете спасени културни ценности дойде и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.