Тенекиеният барабан В началото бе рокът.

Така започва пресинформацията за 10-ия юбилеен София Филм Фест.
Тя ни връща през 1993 година и ни припомня първия Рок Филм Фест, филмите за великите рок групи, гостуванията на Тони Палмър и барабаниста на Джими Хендрикс Мич Мичъл.

През 1997 вече си имаме Мюзик Филм Фест, две години по-късно София Мюзик&Филм Фест, а през 2001 година, когато окончателно основният фокус е върху киното, форумът намира своето име София Филм Фест.

96 игрални, 28 документални и 24 късометражни филма ще се завъртят в четири столични киносалона от 9 до 19 март в рамките на 10-ия София Филм Фест.

Фестът вече е член на Европейската координация на филмовите фестивали, Асоциацията CentEast на ключови филмови фестивали в Централна и Източна Европа, фигурира в календара на ФИПРЕССИ (Международната асоциация на филмовата критика) и има покана за членство във FIAPF (организация на най-авторитетните кинофестивали в света).

Директорът на фестивала Стефан Китанов – доста по известен като Кита, е бил член на жури на международните фестивали във Венеция, Кан, Висбаден, Солун, а в края на 2005 г. – в комисията по номинациите за най-добър композитор на Европейската филмова академия.

Именно Кита – не без гордост, коментира, че тазгодишната листа на гостите на 10-ия София Филм Фест е достойна и за най-големите кинофестивали по света.

Над 50 световни режисьори, актьори и продуценти ще бъдат със своите най-нови, или най-легендарни филми у нас.
Сред тях – Тери Джоунс, Алан Паркър, Гено Лехнер, Ванеса Редгрейв, Карен Шахназаров, Фолкер Шльондорв и т.н.

Внушителен е и списъкът на Фестивални директори – представители на някои от най-реномираните кинофоруми в Европа.

Стартът на 9 март ще бъде в НДК с филма на братя Дарден „Детето”, носител на „Златна палма” 2005.
Белгийските режисьори ще бъдат почетени и с ретроспекция, в която са включени още „Обещанието”, „Розета” (“Златна палма” в Кан) и „Синът”.

News.bg вече ви информира за гостуванията на Алън Паркър, Тери Джоунс и Ванеса Редгрейв, но към тях трябва да прибавим и големия немски режисьор Фолкер Шльондорф, който идва у нас с шедьовъра си – определян от критиката за един от най-важните филми в историята на киното – “Тенекиеният барабан” по мегаромана на Гюнтер Грас.

Детето Рубриката гала прожекции и предпремиери представя новите филми на някои от водещите имена в световното кино като Ларс фон Триер - „Мандерлей” (втора част на трилогията за американското общество след “Догвил”, отново със звезден състав, в който блестят Брис Далас Хоуърд, Дани Глоувър, Уилям Дефо, Хлое Севини, Лорън Бакол), Ким Ки Дук - култовия “Стик № 3” (награда за режисура във Венеция), Дани Бойл - “Милиони” (критиката определя филма като “Трейнспотинг” среща “Амели Пулен”), Данис Танович - “Ад” (вторият филм на талантливия босненец след триумфалния и оскаров “Ничия земя” – по идея на Кешловски, ще бъде представен от продуцента Марк Баше), Патрис Шеро - “Габриела” (с Изабел Юбер), Бент Хамер - “Фактотум” (по едноименния роман на Чарлс Буковски с Мат Дилън в ролята на писателя).

В програмата е включен и номинираният за Оскар “Капоти” – на режисьора Бент Милър (филм за писателя Труман Капоти, отличен с с 5 номинации – за най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий, актьор, поддържаща актриса).

9-та рота Европейски екран традиционно е най-богатата рубрика на фестивала.
Сред близо 30-те филма са „Персона нон грата” на Кшищоф Зануси, “Братя” на Сузане Биер, “Скъпа Уенди” на Томас Винтерберг, “С главата надолу” на Петр Зеленка.

Силно присъствие тази година ще има новото руско кино.
В програвата на феста намират място хитът „Статски съветник” на Филип Янковски, „Космосът като предчувствие” на Алексей Учител (голямата награда на кинофестивала в Москва), „Първите на луната” на Алексей Федорченко, „Град без слънце” на Сергей Потьомкин, “Гарпастум” на Алексей Герман-син.

Специална прожекция ще има “Бедни роднини” на Павел Лунгин в присъствието на сценариста Генадий Островски.
Но най-голям зрителски интерес се очаква да имат премиерата на блокбастъра “9-а рота” на Фьодор Бондарчук.