Няма опасност четирите културни обекта от национално значение - НИМ, Националната галерия, паметникът на Шипка и училищният комплекс по култура, да останат без охрана.

За това гарантира министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция, в която участие взе и министърът на културата Вежди Рашидов.

Поводът за нея беше, че с постановление на МС от март са очертани стратегическите обекти от национално значение. Това са язовири, енергийни, инфраструктурни и обекти със значение на националната сигурност, за които е необходима полицейска охрана.

Обмислени бяха варианти за освобождаването на полицейски служители от охраната на обекти с културно значение, а в тяхното опазване да се включат Министерството на културата и местната власт чрез договори включително и с охранителни фирми.

При последната актуализация на бюджета и намаляването на средствата за културното ведомство обаче стана ясно, че МК няма възможност да осигури подобни средства за тази година.

На пресконференцията  двамата министри съобщиха, че поверените им ведомства ще изготвят и внесат съвместен доклад за необходимостта от продължаване на охраната от служители на вътрешното министерство на четирите обекта от национално значение. Той ще бъде представен в Министерски съвет.

Няма опасност тези обекти да останат без надеждна охрана и ще гарантираме сигурността на историческите ценности там, категоричен бе вътрешният министър.

Надяваме се с решение на МС те ще бъдат включени като допълнение към национално охраняваните обекти, допълни той и добави, че в бъдеще ще се търси партньорство с местната власт за сключване на договори за охрана на всички регионални културни обекти.

Няма да допуснем вакуум в охраната на значителните обекти. Занапред обаче, местната власт трябва да се включи активно, тъй като това е в неин интерес, а държавата ще помага, обобщи вътрешният министър.

Министър Цветанов разясни още, че с последното прието постановление обектите със  стратегическо значение, които охранява МВР, са общо 16. Преди приемането му, в списъка за полицейска охрана са били включени 61, като редуцирането им е изцяло с цел ангажираните близо 2000 полицейски служители да бъдат пренасочени към опазването на обществения ред по места.

От своя страна министър Рашидов благодари на МВР за разбирането и готовността за диалог и намиране на решение в труден културното ведомство момент.

Стана ясно, че предстои обстоен преглед на културните паметници от национален и регионален мащаб, включително и новоприсъединените значителни обекти, които изискват сериозна охрана. Сред тях са Ларгото в София, гробниците в Александрово и други.