Над 1000 кукери от 12 групи дефилираха из улиците на Благоевград и символично изгониха злите сили с „Кукерски фестивал”.
Дефилето тази година се проведе на бул. “Св. Св Кирил и Методий”, като хиляди граждани на областния град се събраха, за да наблюдават изпълненията на групите, съобщава БНР. 

45 души от село Изгрев представиха обичая „Българска сватба“, а 60 души от село Лешко показаха какво представлява обичаят „Селяни и чорбаджии“. Втора група от квартал „Грамада” пък пресъздаде ритуала „Крадене на булка“.

Последни по ред бяха 160 души от квартал „Плажа“, в която най-младият участник бе на 11 месеца, а най-възрастният – на 72 години. Те се опитаха да спечелят зрителите и журито с представяне на обичая „Бъдни вечер“. 

Журито, което оценява кукерските групи, бе съставено от трима души. Председател бе проф. Костадин Динчев, фолклорист и почетен гражданин, Румяна Хаджиева, етнограф в РИМ – Благоевград и Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия. 

За да се оценят усилията и амбицията за продължаването на традицията на маскарада, награди получиха всички групи-участници.