Осигурени са необходимите средства за довършване на проекта за аварийно укрепване на дромоса на Тракийската гробница на Севт III в могила ,,Голямата Косматка” в  землището  на град Шипка. Това съобщават от Министерство на културата.

От ведомството уточняват, че конструктивното укрепване на прочутата гробница на Севт Трети е извършено съгласно договор на Министерство на културата с община Казанлък. За целта са били осигурени над 34 000 лева в рамките на програмата на културното ведомство за финансиране на консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година.

Два етапа са обхващали довършителните дейности за аварийното укрепване на дромоса (коридора) на Тракийската гробница на Севт III в могила "Голямата Косматка“. Първият е свързан с укрепването на античните зидове в дромоса, внимателно многостенно, неабразивно почистване на каменната зидария, направа на декоративна фугировка и др. По време на втория етап е извършено и възстановяване на могилния насип.

Надгробна могила „Голяма Косматка” е най-голямата от досега проучените могили от Царския некропол на Севтополис, с височина 20 м и диаметър около 90 м. В могилата се намира една от най-величествените и богати тракийски гробници - внушителен комплекс, състоящ се от представителна фасада, дромос от ломени камъни, който е необичайно дълъг - 13 метра, както и три помещения – изсечена в монолитен гранитен блок камера във форма на саркофаг, куполна камера и правоъгълна предгробна камера.

През 2015 година поради течове и свличане на земни маси в дромоса (коридора), водещ към гробната камера, гробницата беше временно затворена за посетители. Комисия направи своевременно предписания за необходимите мерки за опазване на уникалния обект.

Именно край откритата преди 12 години от археолога д-р Георги Китов гробница бе намерена и великолепната бронзова глава на владетеля Севт Трети - истинско бронзово чудо на античното изкуство.