Ботеро Две картини на световноизвестния Фернандо Ботеро са открити в парк в Богота, недалеч от летището, три седмици след като бяха откраднати.

“Адвокат” и “Лук” бяха задигнати от неизвестни от музея Антиокия в Меделин.

Колумбийската полиция смята, че платната са били приготвени за изнасяне от страната.

Творби на Ботеро са притежание на всички най-известни и уважаващи себе си световни колекции и галерии. Скулптурите му пък красят улиците на десетки градове по света – от Ню Йорк до Мадрид.

Ботеро Характерното за колумбийския художник е, че в центъра на вниманието му и съответно на платната, са изображенията на много пълни, дебели и добродушни хора. Всички мащаби на персонажите му са преувеличени, несъразмерни, “разливащи” до крайност пищните си форми.

Ботеро е известен и с невероятната си щедрост, за която се носят легенди. Художникът, роден 1932 г., е подарил на музея в Богота колекция от съвременна живопис на стойност 60 млн. долара, а 100 свои работи е дарил на музейната експозиция в Меделин.

Ботеро Влиятелното колумбийско списание “Семана” посочва Ботеро в десятката на най-известните личности в страната.

Преди две години името и творчеството на Ботеро беше въвлечено в друга криминална афера. Предприемчиви мошеници започнали серийно производство на миниатюрни копия на пластики на художника. Те открили няколко магазина, един от които на международното летище “Ел Дорадо” и успешно продавали сувенирите.

Възмутеният Ботеро се обърнал веднага към генералната прокуратура на Колумбия с молба да бъдат заловени пиратите.

След успешна операция, на 75 километра от столицата следователите откриват нелегална фабрика и задържат четирима фалшификатори. Готовата продукция – 1600 пластики, била конфискувана.