Народният театър „Иван Вазов" иска да му бъде възложена и поверена грижата за къщата-музей „Иван Вазов". Това заяви директорът на театъра Павел Васев, който официално е отправил предложението към министъра на културата Вежди Рашидов.

Васев поясни, че предлага обединение между къщата-музей и театъра, с което ще се осигури поддържането и издръжката на музея, както и развитието на дейността на музея в корпуса на театъра. В момента щатът на къщата-музей и средствата му не позволяват нормалната поддръжка, а театърът може да ги поеме.

Освен това поради липса на пространство къщата-музей не може да предложи друго на посетителите, освен преход от първия до втория етаж. А театърът с просторното си фоайе на втория балкон от 400 кв. м, както и с другите си публични пространства може да осигури постоянна експозиция, и провеждането на литературни вечери, дискусии, лекции и други изяви, посветени на патрона.

По думите на Павел Васев от чиновници на министерството на културата се оказва съпротива срещу предложението.

„Те по този начин изразяват своето безразличие", коментира той и каза, че е заявил на министър Рашидов, че редица дирекции в министерството го подвеждат, както преди са подвеждали министър Данаилов и че голяма част от чиновниците работят на принципа на нищо несвършването.

„Аз се чувствам длъжник на Иван Вазов и ще работя докато не се промени положението към по-добро или възможно най-добро", заяви директорът на театъра.

Той съобщи, че е имал разговори със заместник-министъра Митко Тодоров, който казал, че ще бъде извършен анализ на състоянието на националните музеи и обекти доколко отговарят на изискванията.

Идеята на Павел Васев беше горещо подкрепена от проф. Милена Цанева, от Михаил Неделчев и уредничката на музея Мирела Иванова.

„Българският народен театър дължи на Вазов не само неговите пиеси", изтъкна проф. Цанева и разказа, че Вазов в 1881 година подема пръв в България идеята държавата да финансира създаването на Народен театър. Той публикува статия, която завършва с думите „Знаете ли какво значи това основаване на български народен театър. Това значи преврат".

„Не виждам какво страшно има, ако административно музеят мине под грижата на Народния театър" добави Цанева.

Проф. Михаил Неделчев изтъкна, че къщата на Вазов е една от най-важните сгради в София и я сравни с парламента. Той отбеляза също, че Народният театър е вторият дом на Вазов.

„Той е истинският дом на Вазов. Вазов всяка вечер го е посещавал и не случайно е имал свое място там. И до ден днешен това място съществува и на него има специална табела", добави директорът на театъра.

За идеята на Павел Васев проф. Неделчев каза, че тя представлява естественото съжителство и творческо сътрудничество между двете институции.

За сравнение Неделчев посочи, че вчера вещите от музея „Смирненски" са пренесени в музея „Вапцаров". Той припомни и съдбата на музея „Яворов", който не се посещава от години. Трябва да се преодолее естествената ревност, която изпитват колегите от Националния литературен музей, коментира още Неделчев.