Архангел МихаилСпоред фолклорните традиции денят 8 ноември е отдаден за почит към св. Рангел, наричан още душевадец. В миналото е битувало вярването, че той помага на смъртника да отърве душата си от тленната обвивка и ако не дойде Св. Рангел не може да настъпи смъртта.

Пак според древните космогонични представи на българите-християни, Св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, които си разделили небето, земята и света. На него се паднали “мъртвите души”, сиреч душите на мъртвите . Вероятно и затова е наречен от българите душевадник. 8 ноември някога се е празнувал в чест на умирачката - в чест на Св. Рангел-душевадец, та той по-леко да “вади” душата от тялото й, когато дойде време за това.

В стария римски календар месец ноември е бил деветият месец от годината. По-късно с приемането на християнството, чиято Нова Година е започвала също от март, ноември е избран от Светата Църква за празнуването на деня на събора на светите архистрази Михаил и Гавраил.

Архангел МихаилЗа празнуването на светите ангели е избран ноември - деветият месец от март, в съответствие с деветте ангелски чина. Те се делят на три йерархии – висша, средна и низша, които от своя страна се делят на по три чина. Към висшата йерархия се отнасят шестокрилите Серафими, многоочитите Херовими и Богоносните Престоли, към втората йерархия, т.е. към средната – Господствата, Силите и Властите, а към низшата йерархия – Началата, Архангелите и Ангелите.

Архангелите, т.е. началниците на ангелите, са Михаил – върховният военачалник в космогоничната война с враговете на Бога и ангелът-хранител на всички християни, Гавраил е Божият посланик - донесъл благата вест на Дева Мария, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йегудиил, Варахиил и Йеремия.