Огромните пространство на Националния дворец на културата станаха тесни, защото се напълниха с книги.

В Централното фоайе на Националния дворец на културата (НДК) днес официалното се откри "Пролетния панаир на книгата". Това е най-голямото подобно събитие и ще продължи в периода 19-24 май.

Председателят на УС на Асоциация "Българска книга" (АБК) Веселин Тодоров съобщи, че тази година площта на панаира е над 1000 кв.м., а щандовете с изложители минават от партера, през полуетажите чак до третия етаж.

 

Той подчерта, че всичките 100 изложители са издатели, а любителите на книгата ще могат да се срещнат с преводачите, издателите и с някои големи автори от национален и световен мащаб. Събитията в културната програма са над 60, с участието на над 50 български автори.

Директорът на НДК Мирослав Боршош благодари за работата на българските издатели, които правят възможна българсата култура.  аплодира българските издатели: "Те са вече не само наши партньори, а и приятели на Двореца", заяви Боршош.

Той напомни известния цитат на свeти Августин Блажени: "Много е хубаво да получиш подарък библиотека, но още по-хубаво е да можеш сам да си я направиш" и изрази надежда, че след дните на Панаира на книгата в Двореца библиотеките на много хора ще станат по-богати.

Преди началото и след края на събитието специална хореография представиха децата от Средно специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев. "