Толкин34-годишен американски филолог откри неизвестен до момента ръкопис на бащата на фентъзи-жанра Дж.Р.Р.Толкин.

В една от оксфордските библиотеки Майкъл Драут попадна на превод на “Беовулф” с коментари на Толкин. Припомняме, че “Беовулф” е най-значителния митологичен англо-саксонски епос, който датира от първите векове на новото летоброене. Заедно със скандинавския “Големите Еди” и германския “Песента на Нибелунгите”, “Беовулф” е сред трите най-големи европейски епоса.

БеовулфМнозина изследователи съпоставят някои от сцените – творение на митологичното ранновековно съзнание, с тези от култовите психотрилъри на Стивън Кинг. При това “демоничният” елемент и психологическото напрежение в “Беовулф” в никакъв случай не отстъпват като внушение на историите, сътворени от Кинг.

Въпросният превод ще бъде публикуван заедно с коментара на Толкин през лятото на 2003 г. Самият Толкин е автор на един от най-значителните “модерни” епически произведения – “Властелинът на пръстените”. Понятия и наименования от тази фентъзи-сага отдаван са навлезли официално в лексиката на много от световните езици. Думи като “хобит” и “гоблин” могат да бъдат открити в редица речници.