Златно съкровище, без аналог в национален мащаб, е вече част от експозицията на Музей „Старинен Несебър". Това съобщи на пресконференция директорът на музея Петя Кияшкина, предаде Burgas.info.

Съкровището е предоставено на Археологическия музей в края на месец март, като експонатите му вече са реставрирани и ще станат достояние за посетителите от 15 май.

Златните накити са открити в цистов гроб при строеж на къща в Новата част на Несебър, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Васил Едрев. Златното съкровище е открито от жител на Несебър, който се опитал да го запази за себе си.

Едрев да уточни подробности по намирането на находката, но наблегна на значителността по съхраняването й за науката. Той допълни, че срещу мъжа е образувано досъдебно производство, въпреки, че е предал съкровището сам по-късно.

Комисар Едрев подчерта, че мястото на богатото златно съкровище е в Несебърския Археологически музей, където в обкръжението на многобройните и впечатляващи по същината си експонати, уникалността и изключителната стойност на намерените накити, да бъдат оценени по достойнство.

По думите на Петя Кияшкина некрополът на антична Месамбрия е бил прочут с богатството си. Още от средата на ХХ век, когато е започнало неговото проучване, както при редовни археологически разкопки, така и случайно при строителни дейности, са откривани многобройни златни елинистически накити - огърлици, пръстени и обеци.

Предадените в края на март златни накити са от уникален по своето богатство гроб, какъвто досега не е откриван. В него с многобройните си накити и с богати гробни дарове е била погребана знатна месамбрийка, живяла в гръцката колония около средата на ІІІ век пр. Хр., съобщи Петя Кияшкина.

Само златните накити, според нейните думи, са с общо тегло над 200 грама. Накитите са изработени с характерните за ювелирното изкуство на античността техники - филигран, гранулация, както и цветен емайл, като впечатляват с фината си изработка и с невероятното си изящество .

Освен златните накити, в гроба на знатната месамбрийка са открити още керамични съдове, бронзово огледало и други дребни метални предмети.

Изключително ценен, според Петя Кияшкина е един от съдовете: чернофирнисова каничка с една дръжка и украса нанесена с бяла боя. Той е единственият изцяло запазен в България елинистически съд от атическо ателие.