Националният исторически музей получи като дарение икона на Св. Богородица.

Тя е от ХIХ век и има сребърен обков. Иконата е била дарена от император Александър ІІ на капитан Петко Войвода.

Впоследствие се нея се сдобива инж. Васил Манев Нониски. Преди да почине, той изявява желание иконата да бъде дарена на НИМ.

Волята му е изпълнена от Георги Илиев и Веселин Кръстев. За съжаление, не е ясно как иконата е попаднала у дарителя, посочват от НИМ.

Беше една покъртителна история. Обадиха ми се сутринта от музея, че двама граждани искат да дарят икона. Това се случва често, даже преди дни получихме друго дарение от икони. Сега обаче нещо покъртително, изтъкна пред news.bg директорът на НИМ Божидар Димитров.

Дарителят - Васил Нонински, е починал преди дни. Нямал е семейство и приятелите, осъществили едно от последните му желания, са били до него в последните му дни в една от софийските болници. Умирайки за съжаление от този бич на съвремието - рака, им е казал да влязат в дома му, да вземат иконата и да я дарят на Националния исторически музей, тъй като това е една много ценна историческа реликва, обясни Димитров.

Иконата е дарена на капитан Петко Войвода през юни 1879 г., когато по покана на ген.Скобелев Петко Войвода посещава Русия. Там е представен на император Александър II, който освен тази икона му дарява и Георгиевски кръст, както и имение от 160 000 декара в Киевска губерния. Капитан Петко Войвода се завръща една година по-късно в  България, продава имението в Русия и се установява във Варна.

Това че иконата е наистина негова си личи от надпис на гърба й, където се четат две женски имена - Петкови - вероятно от семейството на Петко Войвода, каза още Димитров.

Не е ясно как точно реликвата е достигнала до Нониски, който впоследствие я дарява на музея - най-вероятно той има далечна роднинска връзка с Петко Войвода, стана ясно от думите на директора на НИМ.

Реликвата датира от втората половина на XIX век. Димитров изтъкна, че иконата е била отлично съхранявана. Явно е била скъпа семейна ценност и за нея са били полагани грижи, допълни той.

На въпрос дали музеят разполага с други подобни икони, директорът на НИМ отговори: Руски икони да, но толкова скъпи императорски подаръци - не.

Иконата ще бъде изложена в зала номер 4 на музея.