Министерство на културата няма капацитет за справедлив и прозрачен конкурс. Това заяви художникът Петко Петков - Дурмана във връзка с конкурса за избор на проект за участието на България във Венецианското биенале, цитиран от БНР.

На 2 януари той е изпратил гневно писмо до МК, до премиера и до Тома Биков, председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Общо 17 проекта е включвал първият етап на надпреварата, организирана от Министерството на културата (МК). От тях към втората част са преминали пет.

По думите на твореца процедурата трябва да се промени и българското участие във Венеция да се отмени. Неговият проект не е класиран в топ 5. Недоволството му обаче се поражда не от това, а от начина на провеждане на самия конкурс.

Припомняме, че форумът ще се състои от 20 април до 24 ноември 2024 г. и във фокуса на работата на творците ще бъдат имигранти, емигранти, дисиденти, бежанци и изгнаници. България ще участва с проекта "Съседите", беше съобщено вчера. Негови автори са  д-р Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, а куратор е Васил Владимиров. Проектът разказва историята на българите, които са били жертви на политическо насилие. Той представлява конструкция, съставена от три стаи, разкриваща облика на реконструирани домове на репресирани хора. Първата стая е всекидневна, в която ще се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Във втората стая ще има абстрактни звуци, които ще показват хората, които говорят с недомлъвки или все още не са готови да го направят. Третата стая ще бъде кухня, в която всички мебели са бели и ще отразява хората, които никога не са имали възможност да говорят за репресиите, на които са били подложени. Идеята на авторите е посетителите не просто да видят проекта, а да го преживеят.

Венецианско биенале 2024 обръща поглед към живота на бежанците

Венецианско биенале 2024 обръща поглед към живота на бежанците

Основни теми са миграцията, изгнанието и "чуждестранният произход"

В горепосоченото писмо Дурмана излага като мотиви, че не е била разпространена информация за конкурса, а "сайтът на МК е от 2004 година и документите за процедурата се отваряли само с "екзотичен" браузер. Той е отправил запитвания до МК относно попълване на документите, но му отговорили, че и те не знаят.

Художникът заявява, че е направил анкета в групата за публично изкуство. 86% от участващите в нея не са знаели за конкурса, а тези, които са знаели, са разбрали от членове на журито за конкурса.

"За съжаление, подозренията ми даже бяха надминати, когато видях резултатите. Това е поредният нагласен конкурс", подчерта Петко Петков. Той определи начинът за оценка на проектите като порочен. Дурмана пояснява, че конкурсът не е за авторски проект, а за кураторски проект и дава пример с участието на световно известния куратор Дейвид Елиът.

"МК подхожда все едно е обществена поръчка за инфраструктурен проект и затова няма как да се получи добър резултата. Конкурсът е нагласен", повтори Петко Дурмана и допълни. Според него много от проектите не отговарят на темата на тазгодишното Венецианското биенале.

Катерина Джумалиева, директор на дирекция Културно наследство, музеи и изобразително изкуство в МК опроверга обвиненията на Петков, като заяви, че изложените от него твърдения в писмото не отговарят на истината и са субективни. Темата "Чужденци навсякъде" не била задължителна за участниците в конкурса.

Във връзка с информацията за обявения конкурс тя посочи, че на пресконференция още през миналата година е съобщено, че МК е наело експозиционно пространство във Венеция за 3 години - 2023, 2024 и 2025 година.

Джумалиева категорично отрече конкурсът да е нагласен. Наред с това тя припомни, че във връзка с провеждането му е имало публикации, като тази година самата обява беше публикувана на страницата на МК в раздел "Новини" и на фейсбук страницата на МК..

Участието във Венецианското биенале цели изграждането на актуален образ на България в областта на съвременното визуално изкуство в диалог със световните тенденции.

Екипът на спечелилия кураторски проект ще получи 70 000 лева, а другите разходи - транспортиране и др. дейности, са на стойност около 480 000 лева.