"Чужденци навсякъде" е темата на следващото биенале по съвременна международна художествена изложба във Венеция, в което участие ще вземе и България.

Форумът ще се състои от 20 април до 24 ноември 2024 г. и във фокуса на работата на творците ще бъдат имигранти, емигранти, дисиденти, бежанци и изгнаници, обяви организаторът на събитието д-р Надежда Джакова, комисар и завеждащ филиал "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство" към Националната галерия на пресконференция в БТА.

Куратор на 60-тото издание е бразилецът Адриано Педроса, директор на Художествения музей на Сао Пауло, първият латиноамериканец на тази позиция.

Работите на творците ще се развият в свят, наситен с множество кризи, засягащи движението и съществуването на хората в различни държави, общности, територии и граници. Свят, натоварен с опасностите от езика, превода, етноса, различията в идентичността, половата идентичност, сексуалността, националността, расата, богатството и свободата.

МС одобри участието на България в тазгодишното Венецианско биенале по архитектура

МС одобри участието на България в тазгодишното Венецианско биенале по архитектура

Цялостната организация на страната ни в изложението ще бъде осъществена от Министерството на културата

Фокусът на изданието са темите за миграцията, изгнанието и "чуждестранния произход". "Биеналето за изкуство - международно събитие с множество официални участия от различни страни, винаги е било платформа за представяне на творби на чужденци от цял свят. Така 60-ата международна художествена изложба на La Biennale di Venezia ще бъде празник на чуждото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на местното".

Част от политиката в биеналето е опазване на околната среда и грижа за нея.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева изрази надежда да бъдат създадени повече възможности за популяризиране на българската култура във Венеция.

През 2024 е единадесетото национално участие на България (първото е през 1910, следват представяния през 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 и 2022) и ще се реализира в експозиционното пространство Зала "Тициан" (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията.

Спорове около Венецианското биенале: Проектът представя "упадъка на страната ни"

Спорове около Венецианското биенале: Проектът представя "упадъка на страната ни"

Павилионът на България ще бъде открит през май в зала "Тициал"