Споровете около участието на България в 18-то издание на Венецианското биенале започнаха. Днес Министерство на културата представи официално спечелилия проект - избраната концепция е на арх. Борис Тикварски, на 33 години, и се нарича "Образованието е придвижването от тъмнината към светлината" и е създадена заедно с белгийския архитектурен и документален фотограф Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов.

Основната идея на българския проект е свързана с демографската криза - обезлюдяване, изоставените училища в България, театри, басейни.

В залата присъстваха и архитекти, които са отпаднали от конкурса. Арх. Стефан Добрев поиска думата, за да каже, че е обиден от избрания участник и "темата няма общо с проекта" и го нарече "недостойно" и "посмешище".

МС одобри участието на България в тазгодишното Венецианско биенале по архитектура

МС одобри участието на България в тазгодишното Венецианско биенале по архитектура

Цялостната организация на страната ни в изложението ще бъде осъществена от Министерството на културата

Авторите на проекта споделиха, че "темата е отворена за различни мнения" и критиката е в основата на проекта.

Темата на Венецианското архитектурно биенале за 2023 г. е посветена на Африка и бедността на Континента и се нарича "Лаборатория на бъдещето", тя е избрана от куратора на събитието Лесли Локо, архитект.

Борис Данаилов, началник-кабинет в Министерство на културата представи доводите на журито. Той посочи, че 5 проекта са обсъдени от журито до избиране на победителя.

Тодор Пулев, Съюз на архитектите в България, председател на журито, коментира, че очаква, че България ще има важно място във Венецианското биенале и да има приток на български архитекти към Венеция.

България на Венецианското биенале с инсталация „главата/разделена от тялото"

България на Венецианското биенале с инсталация „главата/разделена от тялото"

Изготвянето на проекта е струвало 60 000 лв.

Павилионът на България ще се открие май месец тази година в зала "Тициал" в манастирски комплекс до църквата "Санта Мария" на Канал Гранде.

"Години напред ще имаме залата, тя е осигурена и платена от Министерство на културата и ще е на разположение на всички артисти", каза Борис Данаилов. По думите му "сделката е изгодна" - 65 000 евро за залата.

Въпросът на news.bg за какво пространство и за какъв период - остана без отговор.

На 4 януари 2023 г. Министерски съвет прие решение за участието ни в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура, което ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. във Венеция. Бюджетът е 400 000 лв. за транспорт с лодки, работници и 70 000 лв за проекта.