Обучават прокурори и полицаи за противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца, съобщиха от МВР. Тридневният курс ще бъде в Академията на МВР. Той е организиран съвместно с Международния център за борба с изчезнали и експлоатирани деца (ICMEC); основен партньор от българска страна е Международната академия за обучения по киберразследвания (МАОКР), съобщиха от МВР.

Провеждането на обучението е договорено между МВР и ICMEC (Международен център за борба с изчезнали и експлоатирани деца), в отговор на нуждите на българските правоохранителни органи от специфични умения за нуждите на успешното противодействие на сексуалното насилие над деца в интернет пространството.

ICMEC е неправителствена организация, базирана в САЩ, с основна дейност оказване на подкрепа на полицейските служби по света чрез организиране на обучения за повишаване на знанията и уменията, необходими за успешната работа с тази специфична престъпна дейност.

Сред основните й партньори са част от водещите световни компании, предлагащи услуги в интернет пространството - Google и Facebook, чиито представители също ще изнесат презентации пред участниците от българските правоохранителни органи  в рамките на тридневното обучение.  Поканени като обучители са и полицейски служители от FBI и прокурори от САЩ.

От българска страна организатор е МВР, а основен партньор  - Международната академия за обучения по киберразследвания. (МАОКР е сдружение с нестопанска цел, регистрирано през 2009 г. в България от водещи експерти в областта на борбата с киберпрестъпленията. Сред основните дейности на Академията е именно предоставянето на обучения за нуждите на правоохранителните органи в страната, с цел повишаване на квалификацията на техните кадри).

Семинарът беше открит от зам.директора на ГДБОП-МВР старши комисар Стоян Темелакиев и началника на отдел „Трансгранична организирана престъпност" - комисар Явор Колев. В обучението участват и полицейски служители от Македония.