Археологът професор Николай Овчаров представи новооткрити части от броня на османски генерал, превзел крепостта в района на Перперикон през 14 век, като заедно с тях, е намерено и съкровище от сребърни монети на втория султан от османската династия, Орхан I Гази.

Обсадата, при която Перперикон е превзет от османските пълчища е станала през 13-14 век, добави професорът, като тогава градът се обособява като един от най-важните центрове на Балканския полуостров по златодобив.

Точно поради това според Овчаров той е бил и причина за честите войни между България и Византия.

През 1294 година, цар Константин Асен отвоюва Перперикон, като най-южните монети, сечени при неговото царуване са открити там.

През 1356 година, турците за първи път стъпват на Балканския полуостров, превземайки крепостта Галиполи, чиито стени са били срутени няколко дни преди това от земетресение.

Археологът припомни и за откритите останки от малка църква, построена в основите на срутена голяма такава в основите на селището. Според Овчаров правят впечатление и над 50-те намерени елемента от кръстове.

Той допълни, че са намерени и пранги от робски окови, както и списъци с роби, продадени на остров Крит. По време на разкопките са открити и останки от тюрбе, мавзолей на османски пълководец в близост до църквата на Перперикон, която е била превърната в джамия.

В заключение, проф. Овчаров представи и превод на проф. Венедикова на надписа на ценна османска метална пластина от 14 век. В него се казва следното:
„Свещената войната, за вечно, постоянно...", като в последствие надписът става нечетлив. Вариантите за продължението според Овчаров са два единият е следващите думи да са свързани със забогатяване, каквато е и била целта на повечето такива войни, а другият са думите „вечен живот", което според него е по-вероятният вариант.

Овчаров обяви и последното разкритие на останки от великолепни късноримски архитектурни паметници в северната част на акропола на Перперикон, по които и към момента продължава да се работи.