Гроб на млада жена с дете, позиционирани като иконата на Богородица Одигитрия и друг на млад мъж, погребан според християнския обичай, с извършен ритуал против вампирясване са открити на Перперперикон.

Необичайното в погребението на младия мъж бил железен нож, поставен в областта на сърцето. Левият крак на човека под коляното пък бил разчленен на 3 преди погребението и поставен до трупа.

"В случая отново става дума за обичай против вампирясване", обясни проф. Овчаров. Той допълни, че подобни ритуали са били изпълнявани и в близкото минало. Най-често те се прилагали спрямо хора, починали по неестествен начин като например самоубийци. Първото погребение от този вид беше открито на Перперикон непосредствено след като нашумя т.нар. Созополски вампир.

До гроба на вампира археолозите разкопали и гроб на млада жена с дете на 5-6 годишна възраст. Двете тела са поставени така, че да наподобяват позата на Богородица Одигитрия (Пътеводителка) и Младенеца. Според Овчаров този тип погребения са образна молитва, използвана за предпазване от чумна епидемия.
"И двата гроба са от първата половина на 13 век", отбеляза археологът.