Непознат досега автопортрет на холандския художник постимпресионист Винсент ван Гог беше открит на гърба на една от неговите картини, пише "Ройтерс".

Националните галерии на Шотландия съобщиха, че консерватори са направили първото по рода си за британска институция откритие чрез рентгенова снимка на друго известно платно на Ван Гог от 1885 г. - "Глава на селянка", за предстояща изложба.

Рентгеновата снимка показва "брадат мъж с шапка с периферия и кърпа, свободно вързана на врата. Той приковава зрителя с напрегнат поглед, дясната страна на лицето му е в сянка, а лявото му ухо се вижда ясно".

Автопортретът е бил покрит със слоеве лепило и картон.

Снимка 580890

Източник: БГНЕС

Когато видяхме рентгеновата снимка за първи път, разбира се, бяхме изключително развълнувани, разказва старши консерваторът на картини Лесли Стивънсън във видео, споделено от Националните галерии на Шотландия.

"Такова голямо откритие се случва веднъж, два пъти в живота на един консерватор... Да имаш изображение, колкото и неуловимо да е в момента, е нещо много, много специално", заявява тя.

Известно е, че Ван Гог често е използвал отново платната си, като е работил и върху обратната им страна.

Националните галерии на Шотландия посочват, че техните експерти търсят начин да премахнат лепилото и картона, покриващи автопортрета, без да повредят картината "Глава на селянка".

Рентгеновото изображение може да бъде видяно между 30 юли и ноември на изложбата "Вкус към импресионизма" в Кралската шотландска академия в Единбург.