Археолози откриха нови находки в храма на Кибела в Балчик.

Tе са извадили от земята две статуи, изобразяващи Великата майка на боговете Кибела, две статуи, за които се предполага, че са на Афродита и Дионис, информира link.bg.

Екипът от археолози - Игор Лазаренко, Елина Мирчева и Радостина Енчева са открили и релеф на тракийския бог-конник и друг релеф на три нимфи.

Припомняме, храмът на Кибела бе открит през април 2007 г. при изкопни работи за строеж на хотел в крайбрежната зона на град Балчик.

На находките се натъкват работници.

Храмът е правоъгълна постройка, състояща се от наос - вътрешна, сакрална част и пронаос - предверие. Стените са изградени от каменни плочи на суха зидария, завършващи с красиво оформен йонийски антаблеман от архитрав, два фриза и корниз. Сградата е имала двускатен покрив, покрит с керемиди, които през вековете са били подменяни.

Характеристиките на йонийския ордер, техниката на градеж и строителната керамика, позволяват строителството на сградата да се постави в елинистическата епоха, най-вероятно в периода 280-260 г. пр. Хр.

Откритите материали при разкопките - монети, керамика и най-вече надписите, показват, че храмът е функционирал без прекъсване до края на ІV в. след Хр. - или повече от 700 години.