ДионисАрхеолози от експедицията “Родопи 2002” са успели да локализират римският път, който е свързвал античния Филипопол със столицата на тракийското племе беси - Бесапара и с древния Никополис ад Нестум в долината на Струма.

Голямата цел на това проучване е откриването на светилището на тракийския бог Дионс, чиято обредност е играла изключителна роля в Античния свят, обяснява ръководителят на експедицията д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив.

Според множество наши и чужди историци и археолози, този култов център се е намирал именно в Западните Родопи - в района между днешните селища Пещера, Доспат и Девин.

Дионис-фрагмент от вазаУчастниците в “Родопи 2002” са определили със задоволителна точност трасето на античния път, по който са минавали Александър Македонски и Гай Октавиан, бащата на император Октавиан Август, за да достигнат светилището на Дионис.

Сред доказателствата за локализирането на античния път са и разкритите от археолозите четири антични крепости и пътни станции. Край село Борино е проучено и пещерно жилище, което вероятно е било използвано като войнишки пост.

Експедицията е финансирана от "Винпром Пещера", като фирмата ще продължи да финансира проучванията за откриването на Храма на Дионис и в бъдеще, защото става дума за паметник с изключително значение, не само в национален, но и в световен мащаб, заявяват от "Винпром Пещера".