Често напоследък сякаш сме лишени от способност, за която всички си мислим, че притежаваме и винаги сме я имали - да бъдем горди и достойни. Това заяви министър-председателят Георги Близнашки, който връчи на акад. Антон Дончев държавната награда „Св. Паисий Хилендарски" за 2014 година. Тържествената церемония се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет.

Отличието, учредено през 2000 година, се връчва на изтъкнатия писател за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест.

С тази награда, по думите на Близнашки, се награждават колосите на българската духовност. Склонен съм да вярвам, че достойнството ни се свежда не в способността ни да оцеляваме в тежки времена, а като воля да останем себе си и да запазим същността си на хора личности, коментира премиерът. Той благодари на академик Антон Дончев за будителския му пример, за достойнството. Благодаря ви, че с всяко ваше слово ни приближавате към същността ни на достоен за бъдещето си народ, обърна се Близнашки към академик Дончев.

Нас ни събира името и делото на един велик човек, на един велик българин, на един светия. Той е звезда, може би най-ярката, от съзвездието, от хората, които ние наричаме български будители", заяви на свой ред и авторът на „Време разделно". Той е българският Буда, допълни Дончев.

За славянските народи, по думите му, Буда означава, каквото означава името - буден, той е разбуден, подчерта Дончев. Хората, които наричаме будители са хората, които събудени ни зоват да се събудим и ние, смята академикът.

Думите на отец Паисий са думи на наш съвременник, убеден е Антон Дончев. И днес той би могъл да каже: „А ти не се ли срамуваш да се наречеш българин?". Трябва да сме щастливи, че ние сме българи, подчерта в заключение Антон Донев.