правителствоПравителството реши да отпусне 100 милиона лева за надбавки на коледните пенсии. Социалният министър Лидия Шулева обясни, че коледните добавки ще бъдат изплатени заедно с декемврийските пенсии.

Всички пенсионери, които получават минимални пенсии – наследствени, инвалидни и за стаж, ще получат коледна пенсия в пълен размер.

Останалите пенсионери са разделени в 3 групи: пенсинери, получаващи до 80 лева – те ще вземат 45 лева. Получаващите от 80 до 120 лева, ще получат 40 лева коледна пенсия, а за тези, които взимат над 120 лева, ще бъдат отпуснати по 35 лева.

Финансовият министър Милен Велчев обяви, че се отпускат 24.1 милиона лева на образователното министерствоза покриване на задълженията за топлоенергия, за горива на училищата и за изплащане на здравноосигурителни вноски на студенти. Освен това правителството отпуска и 30 милиона лева на Изпълнителна агенция “Пътища” за пагасяване на натрупани задължения от миналото правителство.

139.1 милиона лева се отпускат за покриване на неразплатените разходи на общините, каза още Велчев. По-рано днес министърът на финансите Милен Велчев обяви, че кабинетът ще реши дали ще има 13-та пенсия или не. Той обясни, че парите за 13-та пенсия ще се набавят отчасти от преизпълнение на приходите и отчасти – от икономии по разходите.

Работим с една сума от 500 милиона лева, която е комбинация от по-високи приходи и по-ниски разходи, допълни Велчев и уточни, че има да се плащат и задължения на предишното правителство.

Според финансовия министър, пари за 13-та пенсия ще бъдат отпуснати и от резерва на НОИ, защото балансът на института е подобрен с 55 милиона лева.

Отпускането на 13-та заплата, според Велчев, ще зависи от възможността да се разкрият допълнителни резерви в бюджета. Това ще стане ясно към средата на декември.

Милен Велчев пояни, че отпуснатите средства за “Балкан Еър Тур” не са разход на бюджета, а финансиране на дялово участие на държавата в търговската дружество. Финансирането идва, така да се каже, под линия, без да засяга дефицита, коментира Велчев.