Откриването на новия сезон на Миланската скала и най-новата постановка на нюйоркската опера „Метрополитън" ще бъдат предавани на живо в ефира на програма „Христо Ботев" през този уикенд.

Музикалните празници в ефира на «Христо Ботев» започват в петък, 7 ноември, с прякото предаване на откриването на сезона на Миланската скала.

Между 18,00 и 24,00 ч. ще прозвучи операта «Тристан и Изолда» на Р. Вагнер. По традиция легендарната музикална сцена открива новия сезон именно на 7-ми декември - деня на покровителя на Милано Св. Амброджо.

Второто музикално събитие, на което БНР ще направи съпричастни ценителите на оперното изкуство, е най-новата постановка от афиша на „Метрополитън" . От 20 ч. българско време на 8 декември те ще имат възможност да слушат операта "Ифигения в Таврида" - постановка, която се „завръща" на сцената в Ню Йорк след 90-годишно отсъствие.

Сред звездния състав от изпълнителни в постановката е и един от тримата големи тенори на съвремието - Пласидо Доминго.

Освен като изпълнител, на 15-ти декември от 20 ч. той ще бъде ефирен „гост" и като диригент на операта „Ромео и Жулиета".

Прякото предаване на "Ифигения в Таврида" поставя началото на традиционните радиоизлъчвания за целия свят от „Метрополитън".