Почина театралният режисьор Димитър Гочев, съобщи БНТ.

Гочев е починал в Берлин в 5 часа тази сутрин. 70-годишният театрал се спомина след кратко и тежко боледуване.

Димитър Гочев e роден на 26 април 1943 г. в Първомай. Завършва театрознание в университета "Хумболт" в Берлин и в продължение на няколко години е работил като асистент в берлински театри.

През 1985 г. е поканен в Кьолн, за да постави "Квартет" на Мюлер и повече не се връща в България. Работи в Базел, Хановер, Дюселдорф, Бохум и Хамбург с текстове на Лесинг, Бернар Мари-Колтес, Софокъл, Шекспир, Стриндберг, Чехов, Бюхнер и др.

Постановките му не се пропускат в Германия, Австрия и Швейцария. През последните години се следеше особено внимателно работата му и във "Фолксбюне" и "Дойчес театер" в Берлин.

На сцената на Народния театър са представяни два негови спектакъла - "Битката за негрите и кучетата" от Бернар Мари-Колтес на Театър Шаушпил Франкфурт и "Персите" от Есхил на Дойчес Театер Берлин.

Най-нашумялото му представление "Иванов" по Чехов, постановка на Фолксбюне, печели наградата на Берлинската театрална среща през 2006 г., а Димитър Гочев е избран от списание "Театер Хойте" за режисьор на 2005 година. Запис на спектакъла е излъчван по БНТ.

През 2007 г. Гочев е удостоен със Специалната награда за творческа чест и принос към българското и европейско театрално изкуство "Аскеер".