Актьорът Кристофър Лий почина на 93 години в лондонска болница от дихателни проблеми, съобщават световните информационни агенции.

Лий е кино легенда с емблематични участия - от граф Дракула до "Междузвездни войни" и "Властелинът на пръстените".

Кристофър Лий е починал в неделя сутринта в болницата "Челси енд Уестминстър". Той е лекуван там три седмици заради проблеми с дишането и сърдечна недостатъчност. 93-ия си рожден ден е посрещнал в болницата. Съпругата му е забавила огласяването на смъртта му, докато уведоми всички членове на семейството.

Кариерата на Кристофър Лий започва през 40-те години на миналия век. Слава му носи ролята на граф Дракула в няколко филма на "Хамър хорър" през 50-те. Освен това той играе Франсиско Скараманга в "Човекът със златния пищов". Кристофър Лий има лична връзка с Джеймс Бонд. Авторът на романите за него Иън Флеминг му е братовчед.

Последните 15 години обаче са сред най-плодовитите в кариерата му. Той печели ново поколение почитатели с ролята си на граф Дуку в "Междузвездни войни" и на Саруман във "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Успешно работи и с режисьора Тим Бъртън в "Алиса в страната на чудесата" и "Слийпи холоу".

Кристофър Лий е и успешен певец. Миналата година той издаде поредния си хеви метъл албум "Metal Knight". Той стана най-възрастният изпълнител в американската класация за сингли с песента си "Jingle Hell" през 2013 година.

Кристофър Лий е казвал, че никога няма да се пенсионира: "Мразя да безделнича. Както казваше Борис Карлов, искам да умра с ботуши".