Прочутият гръцки композитор и политически активист Микис Теодоракис, който допринесе за повишаване на световната осведоменост за тежкото положение на Гърция по време на военната диктатура в периода 1967-74 г., почина на 96-годишна възраст, информира "Катимерини".

Роден на остров Хиос на 29 юли 1925 г., той учи музика в Атина, а по-късно и в Париж.

Неговата работа варира от вълнуващи песни, базирани на големи гръцки поетични произведения, много от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и филмови партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в международен план, сиртакито от филма "Зорба Гъркът" (1964), докато песните му са изпълнявани от известни изпълнители като "Бийтълс", Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите във филми като "Z" (1969), спечелил наградата БАФТА за авторска музика, "Федра" (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос, и "Серпико" (1973), за коѝто той е номиниран за "Грами" през 1975 г. (той получава същата награда за музиката си в "Зорба Гъркът" през 1966 г.).

Теодоракис също така композира "Трилогията Маутхаузен" - известна още като "Баладата за Маутхаузен", и "Кантата Маутхаузен" - цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове, написани от гръцкия поет Яковос Камбанелис, оцелял от концлагера в Маутхаузен.

Много отявлен политически активист, той се присъединява към подразделение от запасняци на ELAS, военното крило на левия Национален освободител фронт (EAM) по време на гръцката съпротива срещу нацистката окупация и ръководи отряд в борбата срещу британците и гръцката десница в "Декемвриана". По време на Гражданската война в Гърция той е арестуван, изпратен в изгнание на остров Икария и след това депортиран на остров Макронисос, където е изтезаван.

Теодоракис имаше дългогодишни връзки с Комунистическата партия на Гърция, чийто депутат е от 1981 до 1990 г. През 1989 г. обаче се кандидатира като независим кандидат с дясната "Нова демокрация" и става министър през 1990 г. в правителството на премиера Константинос Мицотакис (баща на сегашния гръцки премиер), за да подаде оставка през март 1992 г.

В по-късните години той многократно е хоспитализиран заради здравословни проблеми, а през 2019 г. претърпя сърдечна операция, като му беше поставен пейсмейкър.