Тази сутрин почина голямата българска писателка, преводачка общественичка и дипломат Леда Милева, съобщиха пред БТА нейни близки.

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

Леда Милева е родена на 5 февруари 1920 година и днес навършва 93 години.

Тя е дъщеря на големия български поет Гео Милев.

Получава средно образование в Американския колеж в София (1938 г.). Завършва Институт за детски учителки (1940 г.), като известно време учи в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София (1944-1951), главен редактор на списания "Пионерска самодейност" и "Дружинка", редактор в издателствата "Народна младеж" и "Български писател". От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" при Министерството на външните работи. След това, до края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.

От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература "Панорама" и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб. Депутат е в Седмото велико народно събрание.

През 2008 г. е удостоена с националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детското книгоиздаване.
Поклон пред паметта й!

Поклонението пред Леда Милева ще бъде на 8 февруари от 11.00 ч. в зала "София".

"Напусна ни един прекрасен човек, брилянтен поет и преводач и не на последно място
достоен политик и добър дипломат. Поколения българи израснаха с нейните стихове, а
на много други предстои да ги изучат, което обезсмъртява поетесата за вечни времена.
Изразявам своята съпричастност към тежката Ви загуба и отправям молитва за покой на
душата на великата Леда Милева
", се казва в съболезнователното писмо на българския външен министър Николай Младенов до семейството на Леда Милева, съобщават от Министерството на външните работи.