Сър Шон Конъри, световноизвестният актьор, най-известен като оригиналното лице на Джеймс Бонд, е починал на 90-годишна възраст, съобщават световните осведомителни агенции. 

Шотландската звезда беше първият актьор, който игра смелия британски шпионин, участвайки общо в седем филма за Бонд.

По време на филмовата си кариера, продължила няколко десетилетия, той събра безброй награди и отличия, включително "Оскар", две награди "Бафта" и три "Златни глобуса". Печели "Оскар" през 1988 г. за второстепенната роля на ирландско ченге във филма "Недосегаемите". 

Въпреки че е най-известен като "оригиналния" Джеймс Бонд, Конъри също придобива култов статус за ролята си на баща на Индиана Джоунс в изключително популярната филмова поредица, създадена от Джордж Лукас и режисирана от Стивън Спилбърг.

Сред другите известни филми на сър Шон Конъри са "На лов за Червения октомври", "Скалата" и "Шотландски боец".

Конъри беше удостоен с титлата рицар от кралица Елизабет II през 2000 г. Въпреки това той беше еднакво обичан и уважаван от своите сънародници шотландци. Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд публикува изявление във връзка с кончината на Конъри, определяйки го като "най-великия шотландец в света, последната от истинските холивудски звезди, окончателния Бонд".

Семейството на Конъри потвърди, че той е починал, но не посочи причина за смъртта. Би Би Си обаче уточни, че е починал през нощта в съня си, докато е бил на Бахамите. В последно време е бил с влошено здраве.

Той беше дългогодишен привърженик на независимостта на Шотландия, изтъквайки в свои интервюта в навечерието на референдума за независимост от Великобритания през 2014 г., че може да се върне от дома си на Бахамите, за да заживее в Шотландия, ако мнозинството гласува за отцепване.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изтъкна: "Бях съкрушена, когато научих тази сутрин за смъртта на сър Шон Конъри. Нашата страна днес скърби за един от най-обичаните си синове."