Еди ван Хален, легендарният китарист на емблематичната рок група "Ван Хален", почина на 65 години, съобщават БиБиСи и СиЕнЕн.

"Той беше най-добрият баща, когото някога можех да искам", пише синът му - Волф ван Хален, в "Туитър". "Всеки момент, който споделих с него на сцената и извън нея, беше подарък." Волф Ван Хален каза, че баща му, чието пълно име е Едуард Лодевейк Ван Хален, е починал след "дълга и трудна битка с рака" във вторник сутринта.

Неговата група е известна най-вече с песента си Jump, която попадна на върха на американските класации през 1984 година.

Някои от най-големите имена в рока отдадоха почит на "Моцарта на рок китарата" в социалните мрежи, като певецът Kiss Sine Gene Simmons го нарече "бог на китарата".

Дългогодишният фронтмен на "Ван Хален" Дейвид Лий Рот публикува черно-бяла снимка с бившия си колега от групата, като написа: "Какво дълго, страхотно пътуване беше".

Уебсайтът за новини на знаменитостите TMZ, който за първи път съобщи новината за смъртта му, съобщи, че Ван Хален е починал в болница Сейнт Джонс в Санта Моника, Калифорния във вторник, заобиколен от семейството си. Китаристът е посещавал често болницата през последната година и наскоро е преминал кръг от химиотерапия, съобщи TMZ.

Роден в Амстердам, Холандия, Ван Хален е син на Евгения Ван Хален и Ян Ван Хален, кларинетист, саксофонист и пианист. Музикалното влияние се отразява върху Ван Хален, който като дете се е научил да свири на пиано. Когато семейството емигрира в Пасадена, Калифорния през 1962 г., те докарват взимат и пианото.

"Всъщност ние свирихме на кораба по пътя до тук, разбираш ли? Сериозно съм! Не беше като да ме пита, "Какво искаш да правиш с живота си?". Татко каза, "трябва да се изкарва прехраната". Така че ако не беше музиката, нямаше да оцелеем", коментира Ван Хален в интервю за Esquire през 2012 г.

Докато израства, Ван Хален преминава към барабани и след към китара, като първоначално свири заедно с баща си и брат си по сватби и бар мицви.

Като възрастен Ван Хален сформира "Ван Хален" в началото на 70-те години в Лос Анджелис. Той е китаристът, брат му Алекс е барабанистът, Дейвид Лий Рот е фронтмен и Майкъл Антъни е басистът.

Твърди се, че Ван Хален е основната сила за писането на песни зад едноименния дебютен албум на групата, издаден през 1978 г. Албумът излиза на 19-то място в класациите на Billboard, превръщайки се в един от най-успешните дебюти на десетилетието.

Но най-големият успех на "Ван Хален" идва с техния шести албум, 1984 г., в който Ван Хален се фокусира върху синтезаторите над китарите. Той създаде единствения номер едно на групата, Jump, и любимия на MTV Hot For Teacher. Jump е и единственият значим хит на групата във Великобритания, достигайки номер седем през 1984 година.

Свирил е на соло на китара на хита Beat It от 1983 г. на Майкъл Джексън.

Въведен в Залата на славата на рокендрола през 2007 г., Ван Хален получи голямо признание за отличителните си партии с китара в много от хитовете на групата. Той усъвършенства и популяризира стил на свирене, а неговата мълниеносна техника повлиява на безброй рок китаристи през 80-те години на миналия век.

Ван Хален се бори с рак от години. За първи път той потвърди, че има рак на езика през 2001 г., като каза на феновете, че ще победи болестта. Той получи лечение и последвалата операция отстрани около една трета от езика му.

Той бе обявен за излекуван през 2002 г. Но TMZ съобщи миналата година, че Ван Хален се е борил о с рак на гърлото в продължение на пет години, летейки между САЩ и Германия за химиотерапия. По време на лечението си Ван Хален продължава да посещава концерти и да репетира музика със сина си Волфганг.