След почти тримесечно сериозно боледуване във Вашингтон е починала писателката Лада Галина, съобщава Еврочикаго. Лада Галина е литературният псевдоним на българската писателка Ганка Славова Габровска-Каранфилова.

Изданието припомня, че тя е била съпруга на литературния критик академик Ефрем Каранфилов (починал 1998 г.), от когото има син - доц. д-р Ефрем Ефремов - известен български спортен журналист и университетски преподавател.

Писателката е родена на 8 февруари 1934 г. в Бургас. През 1958 г. завършва специалност Славянска филология на СУ „Св. Климент Охридски". Специализира испански език и литература. След това работи като редактор на детски списания и като драматург в Държавния сатиричен театър.

Лада Галина е написала сценарии на два игрални филма. Тя е издала около 45 книги. В последните си години е живяла и творила в САЩ. Там е сътрудничела с няколко български издания.

През 2012 г. Лада Галина е удостоена с годишната награда на Центъра на българската общност във Вашингтон за значим принос за запазване на българския език и култура сред общността ни.