Господинов-Марков Идеята се ражда преди година в един автобус...на път за Пловдив. Тогава група шотландски и български поети и писатели работиха заедно в продължение на една седмица - помним колоритното присъствие на Ървин Уелш.

Та, за идеята. Тя намери продължение с днешното начало на фестивала “Литература в действие”, в рамките на който британски писатели и техните български колеги ще се опитат да “понаправят малко текстове”, да ги съчетаят с музика, за да накарат хората да слушат.

Сисей Със съдействието на Британския съвет в София, у нас пристигнаха Лем Сисей – автор на белетристика, лирика, пърформънси, като неговите текстове са включени в над 50 поетични антологии, Пиърс Фачини – с Фачини множество проекти зад гърба си, съединяващи текст и музика, редовно появяващ се по лондонските сцени с групата “Чарли Марлоу”, Роджър Робинсън – основател на Общество на градските поети и Шоколадово Робинсън изкуство, представял съвременната британска литература по целия свят, а моноспектакълът му “Боксиране със сенките” е игран на турнета из цяла Великобритания, Франческа Биърд – родена в Куала Лумпур, известна с “устното си слово”, участник в множество фестивали, а книгата й Евтино Биърд претърпява четири издания.

От българска страна нещата са ясни – автори, чиито имена се свързват с магическото понятие “постмодерно”, а иначе творци, които не се притесняват да говорят творчеството си и да го съединяват с музика.

В групата са Ани Илков, Георги Господинов, Тома Марков, Петър Чухов, Кристин Димитрова, а като заговорихме за музика – трябва да споменем “раздвоеното присъствие” на Ерол Ибрахимов, припознаващ се и като поет, и като музикант, а тромпетът на Мишо Йосифов от “Инфинити” и джаз барабаните на Митко Димитров ще внесат в предстоящите пърформънси необходимата доза ритъм и меланхолия.

Началото беше днес, в дъждовния първооктомврийски вторник. Опознаване, взаимно усещане на ритъм и слово...и нещото, което никой не знае, какво ще бъде, започва да се прави.

На 2 октомври групата ще е във Велико Търново, където ще бъде “премиерата” на този българо-британски пърформънс. След това иде ред на Русе, за да дойде 5 октомври – събота, когато в Софийската баня този проект ще приключи тазгодишното си битуване.

Всеки един от участниците е категоричен, че най-важното и задължително нещо в това приключение е импровизацията. Нещата се случват непрекъснато, идеите са спонтанни и моментално изпробвани в действие.

В центъра е устното изпълнение на поезията, което освобождава нейната вътрешна динамика, създавайки неповторим ефект. Защото поезията и разказването са възникнали като устни форми на изкуството и в тази среда те се чувстват най-уютно.